Tokoh ICT Antarabangsa


Bill Gates

Bill Gates adalah salah sebuah orang yang paling berpengaruh itu di dunia. Dia adalah cofounder satu yang terbanyak dikenali jenama dalam industri komputer dengan setiap meja hampir bahagian atas komputer menggunakan sekurang-kurangnya satu atur cara perisian daripada Microsoft. Menurut Forbes majalah, Bill Gates adalah manusia yang terkaya di dunia dan telah memegang untuk bertahun-tahun kedudukan nombor satu.

Gates telah dilahirkan dan tumbuh ke atas di Seattle, Washington USA. Bapanya, William H Gates II adalah satu peguam Seattle dan ibunya, Mary Maxwell Gates adalah seorang guru sekolah dan pengerusi kebajikan United Way. Gates dan dua orang kakaknya telah satu didikan yang selesa, dengan Gates mampu untuk menghadiri menengah eksklusif "Sekolah Tepi Tasik".

Bill Gates dimulakan bersekolah di Universiti Harvard dalam 1973 di mana dia berjumpa dengan Paul Allen. Gates dan Allen memujuk satu versi bahasa pengaturcaraan BASIC, yang merupakan asas untuk MITS Altair (mikrokomputer pertama boleh didapati). Dia tidak meneruskan untuk bergraduat daripada Universiti Harvard sebagai dia dikekalkan usia anaknya untuk memulakan apa ialah menjadi syarikat perisian komputer terbesar di dunia; Syarikat Microsoft.

Bill Gates dan Microsoft Corporation
"Bagi membolehkan orang dan syarikat-syarikat seluruh dunia untuk menyedari mereka potensi penuh." Penyata Misi Microsoft
Selepas tercicir Harvard Bill Gates dan rakan kongsinya Paul Allen menyerang merevolusikan industri komputer. Gates dipercayai sepatutnya ada sebuah komputer di setiap meja pejabat dan di setiap rumah.

Dalam 1975 syarikat Micro-soft telah dibentuk, yang merupakan singkatan sesuatu mikrokomputer perisian. Ia tidak lama lagi menjadi hanya "Microsoft"® dan bertindak untuk mengubah sepenuhnya kegunaan orang jauh komputer-komputer.

Microsoft menolong untuk membuat komputer lebih mudah untuk diguna dengan nya maju dan dibelikan perisian, dan berjaya satu kejayaan komersial. Kejayaan Microsoft dimulakan dengan komputer MS-DOS sistem pengendalian yang Gates berlesen kepada IBM. Pintu gerbang juga menyerang melindungi kerabat-kerabat diraja yang dia boleh memperolehi daripada perisian komputer oleh dengan agresif bertempur dengan semua bentuk cetak rompak perisian, dengan berkesan mencipta pasaran perisian itu runcit yang kini wujud hari ini. Langkah ini adalah agak kontroversi pada masa sebagai ia adalah kebebasan berkongsikan yang dihasilkan banyak pembaharuan dan kemajuan dalam baru membentuk industri perisian. Ia tetapi adalah ini menahan cetak rompak perisian, yang adalah akan menjadi tengah dalam kejayaan komersial besar yang Microsoft bertindak untuk mencapai.

Bill Gates bersara sebagai CEO Microsoft pada 2008.

Kritikan Bill Gates
Dengan kejayaan besarnya dalam industri perisian komputer juga datang banyak kritikan. Dengan falsafah perniagaannya yang bercita-cita tinggi dan agresif, Gates atau Microsoftnya peguam-peguam telah masuk dan keluar perlagaan bilik-bilik perbicaraan pertempuran sah hampir sejak Microsoft dimulakan.

Monopoli Microsoft menyerang sepenuhnya berpengaruh ia setiap pasar memasuki terus sama ada pengambilalihan, taktik perniagaan agresif atau satu kombinasi mereka. Banyak syarikat-syarikat teknologi terbesar telah bertanding secara sah pada tindakan-tindakan Microsoft, termasuk Apple Computer, Netscape, Opera, WordPerfect, dan matahari Microsystems.

Nilai Bersih Bill Gates
Dengan dianggarkan satu kekayaan $53 bilion dalam 2006, Bill Gates adalah manusia yang terkaya di dunia dan dia sepatutnya bermula untuk mendapatkan biasa dengan tempat jumlah sebagai dia telah menjadi sana dari pertengahan ninties sehingga kini. Pelabur terkenal Warren Buffett adalah diperolehi tentang Gates walaupun dengan dianggarkan satu $46 bilion dalam 2006.

Microsoft bukan sahaja telah dibuat Bill Gates sangat kaya walaupun. Menurut Forbes majalah perniagaan dalam 2004 Paul Allen, Microsoft cofounder adalah manusia terkaya kelima di dunia dengan dianggarkan satu $21 bilion. Manakala kawan masa Bill Gates yang panjang dan Microsoft CEO, Steve Ballmer adalah manusia terkaya ke-19 di dunia di $12.4 bilion.

Kedermawanan Bill Gates
Ada manusia terkaya di dunia telah juga membolehkan Gates mewujudkan satu dunia asas-asas murah hati yang terbesar. Bill dan Melinda Gates Foundation mempunyai satu penganugerahan lebih daripada $28 bilion, dengan pendermaan berjumlah lebih daripada $1 bilion setiap tahun. Yayasan adalah dibentuk dalam 2000 setelah digabungkan "Gates Yayasan Pelajaran" DAN "William H Gates Yayasan". Matlamat mereka adalah untuk "membawa inovasi-inovasi kesihatan di dan pembelajaran kepada masyarakat global".

Bill Gates diteruskan untuk memainkan satu peranan aktif yang sebenar dalam usaha-usaha Microsoft Company, kecuali telah memberi kedudukan CEO mengenai kepada Steve Ballmer. Pintu gerbang pengaruh sekarang jawatan-jawatan "Pengerusi" DAN "Ketua Arkitek Perisian". Dia telah mula yang rancangan-rancangan dia untuk mengambil hati lebih sedikit tanggungjawab-tanggungjawab di Microsoft dan akan akhirnya menumpukan semua masanya untuk Bill & Melinda Gates Foundation.

Dalam 2006, lelaki yang kedua terkaya itu di dunia, Warren Buffett bersumpah untuk diberi banyak nasibnya yang luas untuk Bill dan Melinda Gates Foundation.

Bill Gates Menerima satu KBE

Pada Mac 2005 William H Gates diterima satu "kehormat" pangkat kesatria daripada sang ratu England. Pintu gerbang telah dikurniakan dengan KBE Order (Mengurniakan Keperwiraan Panglima Perintah Yang Paling Cemerlang Itu Empayar British) untuk perkhidmatan-perkhidmatannya dalam mengurangkan kemiskinan dan kesihatan meningkat dalam negara-negara dunia berkembang.
Selepas secara sulit dipegang majlis dalam Buckingham Palace dengan Her Majesty Queen Elizabeth II, Gates mengulas mengenai pengiktirafan..
"Saya adalah telah ditundukkan dan berasa gembira. Saya saya gembira khususnya yang sumbangan kehormatan ini mengiktiraf wira-wira sebenar yayasan kita (Bill Dan Melinda Gates Yayasan) sokong untuk meningkatkan kesihatan dalam negara-negara yang miskin. Kerja mereka yang mustahil adalah bantuan memastikan dunia satu hari itu, tidak kira di mana mereka adalah dilahirkan, akan mendapat peluang yang sama untuk satu kehidupan yang sihat, dan saya adalah berterima kasih untuk dikongsi kehormatan ini dengan mereka."

KBE Order orang British Empire merupakan yang kedua Order yang tertinggi diedarkan, ia tetapi ada hanya satu kehormat pangkat kesatria warganegara yang kerana hanya yang adalah orang British atau satu bahagian Komanwel menerima Order yang penuh. Ini bermakna bahawa Gates tidak menjadi Sir Bill Gates.

Bill Gates tinggal dekat Lake Washington dengan isterinya Melinda Gates yang Perancis dan tiga kanak-kanak mereka. Kepentingan Gates termasuk membaca, golf dan bermain jambatan.


Sumber :http://mts.kelantan.edu.my