EDUWEBTV SEBAGAI SALURAN MAKLUMAT PENDIDIKAN

Y. Bhg. Dato’/Datuk/Datin/Tuan/Puan,

EDUWEBTV SEBAGAI SALURAN MAKLUMAT PENDIDIKAN

Dengan Hormatnya Saya Merujuk Perkara Di Atas.

2. Selaras Dengan Perkembangan ICT Terkini, Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) Telah Mengorak Langkah Untuk Menyiarkan TV Pendidikan Melalui Internet. Siaran TV Pendidikan Yang Sebelum Ini Dipancarkan Melalui Saluran Televisyen Terestrial kini Disalurkan Melalui Internet . Usaha Ini Adalah Sejajar Dengan Usaha KPM Untuk Merapatkan Jurang Digital Dalam Bidang Pendidikan.

3. Web TV KPM Yang Dikenali Sebagai EduwebTV Telah Dimulakan Pada 1 Mac 2008, Boleh Diakses Oleh Umum Melalui Portal www.eduwebtv.com Pada Bila-bila Masa Dan Di Mana-mana Sahaja. Pada Masa Ini Kandungan EduWebTV Mencakupi Pelbagai Bidang yang boleh Diakses Melalui Lapan Saluran Iaitu Berita, Akademik, Wawancara, Rencana, Kurikulum, Interaktif, Siaran Langsung, Dan Panduan.

4. Sehubungan Dengan Itu, Pihak Y. Bhg. Dato’/Datuk/Datin/Tuan/Puan, Digalakkan Memanfaatkan EduwebTV Ini Sebagai Saluran Pembelajaran (learning Channel) Untuk Meningkatkan Kompetensi organisasi.

5. Selain Itu, Pihak Y. Bhg. Dato’/Datuk/Datin/Tuan/Puan juga Dialu-alukan Untuk Menyumbang Kepada Pembangunan Bahan EduwebTV Terutama Dalam Konteks Peningkatan Kompetensi, Kemahiran Dan Perkongsian Amalan Terbaik (best Practices). Contoh Bahagian KPM Yang Telah Mula Memanfaatkan EduwebTV Sehingga Mac 2010 Diberikan Dalam Lampiran 1. Soalan-soalan Lazim (FAQs) EduwebTV Diberikan Dalam Lampiran 2.

6. Untuk Maklumat Lanjut Berkaitan EduwebTV Sila Hubungi En. Shamsuddin Hassan (03-2098 4988), e-mel shamsuddin@moe.edu.my atau En. Gilbert Perreire (03-2098 7789), e-mel Gilbert@moe.edu.my
Sekian, Terima Kasih.
”BERKHIDMAT UNTUK NEGARA”
Saya Yang Menurut Perintah
(DATIN DR. SITI ZALEHA BT. ABDULLAH SANI)
Pengarah
Bahagian Teknologi Pendidikan
Kementerian Pelajaran Malaysia